Vianoce sa nezadržateľne blížia a my by sme sa s vami radi podelili o recept na najlepšie medovníčky. Sú hneď mäkké, akurát sladké a so šafranom aj trochu netradičné. Medovníčky určite patria medzi najobľúbenejší vianočný recept mnohých a preto sme sa rozhodli pripraviť túto slovensko-perzskú verziu.
Potrebujeme:
400g hladkej múky
120g práškového cukru
1 vajce + 1 žĺtok
2 polievkové lyžice medu
2 polievkové lyžice mlieka
200g masla
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
1 čajová lyžička perníkového korenia
1 čajová lyžička šafranu
štipka soli
Postup:
Mlieko jemne zohrejeme (nevaríme) a rozmiešame v ňom podrvený šafran tak, aby pustil farbu. Následne v jednej nádobe zmiešame všetky suroviny aj spolu s už trochu vychladnutým mliekom so šafranom a vypracujeme kompaktné cesto. Cesto dáme na pár hodín oddýchnuť do chladu (aj 24 hodín). Potom si ho rozdelíme na 4 diely a postupne vaľkáme a vykrajujeme tvary. Ukladáme na plech s papierom na pečenie, pečieme pri 180°C cca 10 minút (po 7 sledujeme, predsa len každá rúra pečie inak). Potom necháme vychladnúť mimo horúceho plechu a môžeme ochutnávať.
Kvalitný šafran z Iránu