Prinášame vám jednoduchý recept na chutnú šafranovú bábovku. Je to klasický recept s orientálnym nádychom našich dvoch produktov: šafranu a dráča. Poteší k poobednej káve prípadne čaju, alebo aj ako sladké raňajky.
Potrebujeme:
4 vajcia
200 g práškového cukru
200 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
1 dcl vody
1 dcl oleja
25 -30 šafranových nitiek (1 čajová lyžička)
60 g nasekaných orechov / sušeného dráča
štipka soli
Postup:
Šafranové nitky rozdrvíme v mažiari na jemný prášok. Do pohára nalejeme vriacu vodu, pridáme šafran a dobre premiešame. Žĺtka vymiešame s cukrom na penu, z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Do vymiešanej žĺtkovej hmoty pridáme múku, vanilkový cukor, prášok do pečiva, soľ, olej. Premiešame spolu a pridáme vo vode rozpustený šafran. Nakoniec primiešame sneh. Môžeme pridať orechy alebo dráč obyčajný, ktorý sme vopred namočili vo vode (prípadne v rume). Cesto nalejeme do pripravenej vymastenej formy a pečieme asi 40 minút na 175°C (vyskúšame špajdlou). Upečenú bábovku posypeme práškovým cukrom a môžeme ozdobiť pistáciami alebo sušenými ružami.
Dobrú chuť :)
Kvalitný sušený dráč z Iránu