V období jari je fajn odľahčiť ťažkú mäsovú stravu niečím sviežim a zeleninovým. Prinášame vám zdravý, vegetariánsky recept. Je plný chutí, vonia exotikou, jemne páli na jazyku a určite vás dostatočne zasýti. Potrebné suroviny ľahko nájdete v bežných potravinách, prípadne ak nie, môžete skúsiť improvizovať a niečo vynechať prípadne iné doplniť.
Potrebujeme:
100 g zemiakov
100 g mrkvy
100 g petržlenu
3 strúčiky cesnaku
50 g zázvoru
50 g póru
50 g koriandru / zeleru
180 ml kokosového krému / mlieka
180 g lúpaných paradajok
10 g kari pasty
garam masala
1 biely jogurt
1 čajová lyžička šafranu
soľ
Postup:
Očistíme a nakrájame si zeleninu na väčšie kúsky, aby sa nám nerozvarili. Orestujeme zeleninu na troche oleja, pridáme soľ a korenie garam masala podľa chuti. Do orestovanej zeleniny pridáme lúpané paradajky, cesnak, nastrúhaný zázvor. Potom pridáme pór a podlejeme vodou. Chvíľku dusíme (do polomäkka). Ďalej pridáme kokosový krém, kari pastu, podrvený šafran a necháme spolu zredukovať. Na konci dochutíme ešte soľou prípadne korením podľa chuti. Servírujeme s jogurtom na zjemnenie chuti a posypané koriandrom. Vhodnou prílohou je ryža, zemiaky alebo arabský chlieb či tortilla.
Dobrú chuť!
Kvalitný šafran z Iránu