Potrebujete uvariť rýchlu večeru alebo ľahký obed? Tento jednoduchý recept s tými správnymi surovinami zvládne naozaj každý. Základný recept nie je zložitý, a vždy ho môžete obohatiť o rôzne ďalšie suroviny a chute. Naše rizoto na obrázku bolo s krevetami a zeleninou. Môžete ho spraviť aj s kuracím mäsom, so špargľou, skrátka s tým, čo máte radi. Tak poďme na to.
Potrebujeme:
1 lyžička šafranu
300 g ryže (najlepšie arborio)
1 liter vývaru
60 g masla
1 cibuľa
2 dcl bieleho vína
70 g parmezánu (alebo podobného syra)
soľ, čierne korenie
Postup:
Šafranové nitky rozdrvíme na prášok a rozmiešame v pohári s trochou teplej vody. Na troche masla si opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme ryžu, trochu opekáme a zalejeme bielym vínom. Keď sa víno odparí, začneme prilievať vývar. Občas premiešame a prilejeme vývar, podľa toho, či ho už ryža všetok "vypila" a či už je hotová na skus. Ku koncu pridáme šafran rozpustený vo vode, soľ a mleté čierne korenie a dobre premiešame. Na úplny záver pridáme syr a maslo, poriadne miešame, kým sa nerozpustia a môžeme odstaviť z plameňa. Naše rizoto je hotové a môžeme podávať.
Dobrú chuť :)
Kvalitný šafran z Iránu