Začala nám špargľová sezóna a preto vám ponúkame tento jednoduchý recept. Krémová špargľová polievka so šafranom a celestínskymi rezancami príjemne zahreje aj zasýti. Bude skvelým afrodiziakum práve vďaka kombinácií špargle a šafranu, pretože obe suroviny majú tieto účinky. Okrem toho špargľa obsahuje mnoho vitamínov (E, C aj niekoľké zo skupiny B) a minerálov (draslík, zinok, vápnik a horčík). Poďme však už do kuchyne.
Potrebujeme:
500 g bielej špargle
300 ml smotany (30%)
300 g zemiakov
1 l vody
2 dcl bieleho vína
1 lyžička šafranu
tortilla
muškátový orech
soľ, čierne korenie
Postup:
Tortillu nakrájeme na rezance, rozprestrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C do zlatista. Očistíme si špargľu a zemiaky, nakrájame nadrobno a dáme variť. Keď budú mäkké ich prepasírujeme (prípadne mixujeme tyčovým mixérom) do hladka. Následne pridáme podrvený šafran a nastrúhame štipku muškátového oriešku, dochutíme soľou a korením. Pridáme víno a necháme chvíľu povariť. Potom pridáme na zjemnenie smotanu a ešte chvíľu varíme, kým sa nám trochu polievka zredukuje.
Podávame s opečenými celestínskymi rezancami a dozdobíme niečím zeleným navrch (bylinky, jarná cibuľka, petržlenová vňať).
Dobrú chuť :)
Kvalitný šafran z Iránu