V tomto jesennom období výborne zahreje horúca polievka z hokkaido tekvice so zázvorom a štipkou šafranu. Kombinácia kurkumy, zázvoru, škorice a šafranu navodí nielen jesennú náladu, ale aj podporí našu imunitu. Uvedené množstvá sú len orientačné, všetko závisí od počtu hladných krkov.
Potrebujeme:
tekvicu hokkaido
zázvor
rozmarín
cibuľa
olivový olej
kurkuma
mletá škorica
zeleninový vývar
soľ
Postup:
Aby tekvica v polievke mala výraznejšiu chuť, je lepšie ju najprv upiecť. Tekvicu si umyjeme, rozkrojíme a odstránime jadierka aj s mäkkou dužinou. Následne nakrájame na drobnejšie kúsky, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť spolu s rozmarínom na 180°C na cca 20 minút. Nakrájame si cibuľku na drobno a spolu s nadrobno nakrájaným zázvorom speníme na olivovom oleji. Pridáme medzitým upečenú tekvicu, kurkumu, premiešame a zalejeme vývarom (množstvo tak, aby bola tekvica pod hladinou, ale nie príliš veľa, aby sme ju nemali riedku). Osolíme podľa chuti a varíme do zmäknutia. Potom ponorným mixérom rozmixujeme do hladka (môžeme pridať smotanu na zjemnenie) a ešte chvíľu povaríme. Následne odstavíme z plameňa, pridáme štipku škorice a šafranu (rozdrveného). Servírujeme s pár kvapkami tekvicového oleja a opraženými tekvicovými semiačkami.
Dobrú chuť! :)
Kvalitný šafran z Iránu