Čierny čaj (taktiež nazývaný červený čaj) sa od zeleného odlišuje spôsobom spracovania, pochádzajú totiž z rovnakej rastliny (čajovníka), a samozrejme farbou. Čierny čaj je tmavší, červenkastý až tmavohnedý. Zatiaľ čo lístky určené na zelený čaj sa pražia alebo naparujú, čierny čaj prechádza fermentáciou. Po narušení a zavädnutí lístkov a ich následnému rolovaniu proces fermentácie trvá pokojne týždeň a viac. V minulosti tým chceli dlhšie uchovať kvalitu čaju pri preprave z Ázie do Európy.
Významnú úlohu vo výslednej kvalite čaju hrá aj spôsob zberu. Ručne zberané lístky tvoria kvalitnejší čaj ako tie zberané strojmi, ktoré skôr nájdeme vo vrecúškach. Historicky je čierny čaj najobľúbenejší, najmä v strednej Európe, a najväčším producentom tohto čaju je India. Obsahuje väčšie množstvo teínu (názov pre kofeín v čaji), čiže vás povzbudí a dodá vám energiu viac, ako čaj zelený. Dá sa ním, pri kratšom lúhovaní (1 až 3 minúty), ľahko nahradiť káva. Pri lúhovaní dlhšom (4 až 5 minút maximálne) sa uvoľňujú aj triesloviny a kofeínu ubúda. Čaj zalievame tesne po dokončení varu vody.
Tak ako zelený čaj, aj čaj čierny je skvelou prírodnou medicínou. Znižuje riziko srdcových ochorení, vyrovnáva hladinu cukru v krvi, za čo sú zodpovedné polyfenoly, čiže dokáže zahnať chuť na sladké a je prevenciou proti cukrovke druhého typu, vďaka katechínu má pozitívne účinky aj pri prevencii rakovinových ochorení. Taktiež podporuje zdravie ústnej dutiny, ale pozor, môže trochu zafarbiť zubnú sklovinu. Tanín obsiahnutý v tomto tekutom lieku skvelo pôsobí na trávenie, upokojuje žalúdok, má protizápalové vlastnosti, podporuje metabolizmus a tým pomáha pri chudnutí. Znižuje hladinu stresových hormónov a má blahodarný vplyv na nervový systém. Spevňuje kosti , ale pozor! Obsahuje vysoké množstvo fluoridu, pri pití väčšieho množstva ako päť šálok denne kosti postupne oslabuje. Na správne vstrebanie všetkých liečivých látok do tela sa však neodporúča piť s mliekom, ktoré vylepšuje len jeho horkú chuť.
Čierny čaj netreba len piť aby sme mohli okúsiť jeho priaznivé účinky. Na zabránenie vypadávaniu vlasov si pripravte väčší hrnček čaju a po umytí šampónom ním vlasy opláchnite. Svetlejšie vlasy môže takýto oplach zafarbiť, preto odporúčame skôr tmavovláskam. Tiež dokáže upokojiť opuchnuté očné okolie, najmä keď vrecúška dáme predtým do chladničky. Týmto spôsobom pomáha aj na drobné popáleniny alebo uštipnutia od hmyzu. Takže skúste najbližšie vymeniť rannú kávu za šálku čierneho čaju. Ak je vám moc horký, môžete ho osladiť šafranovým medom alebo šafranovými homolami.
Čierny sypaný čaj z Iránu